Tips på hur du kan undvika att slänga mat

Vi kan alla hjälpa till att minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar vardagskonsumtion. Mycket av den mat vi slänger, slängs i onödan och här följer några användbara tips inför nästa gång du rensar kylskåpet.

  • Det är skillnad på märkningen bäst före och sista förbrukningsdag! Kasta inte mat bara för att den passerat bäst före-datumet. Vi människor är utrustade med smak och luktsinnen för att kunna urskilja dålig mat så vi inte blir sjuka. Lita på dina sinnen, lukta och smaka innan du slänger något.
  • Är du osäker om dina ägg blivit dåliga? Äggens bäst före-datum är baserade på en EU-lagstiftning som räknar med att ägg förvaras i rumstemperatur. Svenska ägg förvaras vanligtvis i kylskåp och håller då i upp till tre månader. Gör ett enkelt test genom att stoppa ner ett ägg i ett glas med vatten. Flyter det upp till ytan finns risk att det blivit dåligt, men så länge det inte luktar illa är det helt okej att äta.
  • Grönsaker har en tendens att tappa spänsten efter några dagar i kylen. Märker du att broccolin, sparrisen eller spenaten börjar se hängig ut? Blanchera i kokande vatten och frys sedan in. Bara att ta fram och tillaga när det passar.
  • Frukt och bär står för en stor del av det som slängs i de svenska hushållen. Både frukt och bär är perfekta att frysa in för att använda i drinkar eller smoothies. Du kan antingen mixa frukten/bären och fördela portioner i en isbricka, eller tärna frukten och frysa in som dom är.

Det går dock inte att helt undkomma att vi ibland måste slänga mat. Detta behöver dock inte betyda att resterna går till spillo. En avfallskvarn installerad i köket är ett enkelt sätt att värna om miljön. Genom att mala ner matresterna i diskhon hjälper du till att omvandla ditt matsvinn till biogas, som i sin tur kan användas som ett såväl miljövänligare drivmedel i fordon som till gödningsmedel inom jordbruket, som i sin tur producerar ny mat åt oss.

Källor:

http://www.envarldutansopor.nu/content/matavfall-0

http://slangintematen.se/hallbarhet-pa-agg/

http://www.energigas.se/fakta-om-gas/biogas/statistik-om-biogas/