Ett decennium av smidigare sophantering - BRF Essinge Park hyllar matavfallskvarnen

I år är det tio år sedan bostadsrättsföreningen Essinge Park i Stockholm beslutade att installera matavfallskvarnar i sina bostäder efter att ha tröttnat på krånglet med sin avfallshantering. Stopp i sopsugsanläggningen var ett återkommande och kostsamt problem och det fanns heller inget separat matavfallskärl. Att investera i matavfallskvarnar sågs som en utmärkt lösning på problemen och valet av avfallskvarnar föll på amerikanska InSinkErator som försett hushåll med högkvalitativa kvarnar i 80 år.

På 12 dagar var hela föreningen försedd med ett miljövänligt och framförallt bekvämare alternativ för hantering av organiskt köksavfall. Då storleken på hushållen varierar i föreningen valde de att installera Evolution 100 som kan hantera mer avfall och passar även större familjer.

För tio år sedan var matavfallskvarnar fortfarande mycket ovanligt i Sverige och för de boende i BRF Essinge Park upplevdes det till en början främst som ett lyxigt inslag i köket, snarare än ett hållbart, hygieniskt och bekvämt alternativ till sopsortering. Idag lyfter de själva fram hur avfallskvarnarna gått från att mest kännas kul och lyxiga, till att nu tio år senare kunna vittna om de verkliga fördelarna med installationen. Att slippa samla illaluktande matavfall under diskbänken och att inte behöva tömma soporna lika ofta är de främsta fördelarna som nämns. Framför allt de äldre i föreningen uppskattar att inte behöva gå upp och ner i trapporna med tunga soppåsar var och varannan dag.

Avfallskvarnar i svenska hem blir allt vanligare och planeras idag in av byggföretag redan i ritningsstadiet hos flertalet nyproduktioner. Det är med miljö och bekvämlighet i fokus som de sätts in, något som BRF Essinge Park kan intyga. InSinkErators avfallskvarnar kan även enkelt installeras i enskilda boenden, såväl lägenheter som villor. Läs mer om BRF Essinge Park och de boendes erfarenheter av matavfallskvarnar här.

Om matavfallskvarnar
En matavfallskvarn installeras enkelt under diskbänken och kopplas till din befintliga diskho och avloppssystem. Du spolar ner dina matrester i diskhon där avfallskvarnen maler ner och spolar bort resterna med avloppsvattnet till reningsverket. Där kan det omvandlas till gödsel för åkermark eller användas för tillverkning av biogas som kan användas för att driva bussar och bilar. I princip allt ätbart går att mala ner och kräver inte mer än en knapptryckning och rinnande vatten. Ett miljövänligt och bekvämt alternativ till sopsortering. InSinkErator har ett brett sortiment av avfallskvarnar för att matcha användarens behov. Standard-modellerna i M-serien passar bäst för mindre hushåll och lättare användning, premiummodellerna i Evolution-serien lämpar sig för större hushåll då den kan hantera större mängder köksavfall. För mer information om InSinkErators produkter klicka här.

 

För pressrelaterade frågor gällande intervju eller högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Natalie Majerski– Text100 för InSinkErator

E-post: insinkerator@text100.se
Tel: 076 – 103 2010

Om InSinkErator
InSinkErator, en affärsenhet inom Emerson, är världens största och marknadsledande tillverkare av matavfallskvarnar för livsmedel. Matavfallskvarnar avleder cirka 20 procent av hushållsavfallet från deponering och har visat sig ha mindre koldioxidutsläpp än vanlig sophantering. Under 2007 lanserade InSinkErator en helt ny produkt, en hetvattenkran som levererar 98 grader varmt filtrerat vatten direkt ur kranen.
https://www.insinkerator.se/